Zomervakantie 2019…

Door 17 juni 2019Nieuws

Het schooljaar is weer voorbij. Op naar een volgende groep,  overstap van groep 8 naar vervolgonderwijs, of je examen gehaald en dromen tegemoet… Voor ieder van jullie een nieuw avontuur!

Even terugkijkend op dit schooljaar, vond ik het een bijzonder jaar waarin alles in een stroomversnelling lijkt te gaan. Veel mensen ontmoet; ouders, kinderen, leerkrachten, maar ook professionals met allemaal hun eigen visie en ideaal om kinderen en jeugdigen te mogen helpen.

Begin van dit jaar heb ik me verdiept in een stukje wetgeving rondom hulpverlening bij kinderen en jeugdigen. Super interessant en leerzaam, maar soms ook moeilijk. Een ‘ethisch dilemma’, zoals dat zo mooi wordt genoemd, ligt vaak op de loer. Ofwel, een gewetensvraag; wanneer doe je wat én waarom?
Het is belangrijk dat je als hulpverlener ook hiervan juist geïnformeerd wordt en op de hoogte bent.

Begin dit jaar ben ik gestart met de opleiding tot Hooggevoeligheidsdeskundige. Deze hoop ik in oktober af te mogen ronden. Steeds meer cliënten melden zich in de praktijk met verschijnselen van hooggevoeligheid. Jonge kinderen, pubers, maar vooral ook jongvolwassenen die weten dat het bij hun anders functioneert dan bij anderen. Maar wat is er anders? Komt het door deze drukke tijd? Is er sprake van overprikkeling? Hoe moet ik nu verder? Iets put me uit en ik weet niet waarom?
Dit zijn veel gestelde vragen van mensen met hooggevoeligheid, ofwel HSP.
In mijn opleiding tot Kinder- en Jeugdtherapeut heb ik hier al veel over geleerd,  maar handvatten bieden aan cliënten die hiermee worstelen is een ander verhaal.
Als hooggevoeligheidsdeskundige én ervaringsdeskundige, kan ik cliënten extra ondersteuning bieden. Samen kunnen we de valkuilen en struikelblokken in kaart brengen, om vervolgens de aangeboren talenten op te sporen. Deze kunnen je helpen om weer in je kracht te komen, want een aangeboren talent kóst je geen energie, maar gééft je net energie.
Dit is tevens mijn afstudeeronderwerp: ‘HSP, een aangeboren talent?’
In oktober volgt hier meer over op de website.

En dan niet te vergeten,  de komst van Doezel, onze praktijk pup. Nou ja, pup, inmiddels alweer vijf maanden. Hoe bijzonder om met hem te mogen werken in de praktijk. Hij is met open armen door kinderen en ouders ontvangen en daar zien we hem van genieten…
Doezel is opgewekt, vrolijk en blij en loopt al automatisch achter me aan de praktijk in, waar een matje en een mandje speelgoed voor hem klaarstaan.
Doezel is in opleiding tot therapiehond; veel uurtjes naar cursus, daarnaast specifieke op hem afgestemde training aan huis, om hem zo comfortabel mogelijk voor te bereiden op zijn taak in de praktijk. Hierbij staat voorop dat Doezel zich happy voelt en alleen ingezet wordt als dit wenselijk is in een traject. Dit gebeurt overigens alleen met toestemming van ouder en kind.

Kortom, Kinder- en Jeugdtherapie Parkstad is en blijft in beweging!

Fijne zomer toegewenst en geniet van elkaar,

Astrid