Doezel-therapie

Doezel is onze praktijk pup en is in opleiding tot therapiehond. Vanaf het moment dat hij bij ons woont, heeft hij met de praktijk kennis mogen maken. Doezel moet nog veel leren. Wij zullen hem met alle zorg, liefde en aandacht hierbij ondersteunen.

Wanneer kan Doezel ingezet worden?

Door het contact met Doezel en zijn onvoorwaardelijke liefde, worden kinderen uitgenodigd om zich open te stellen op momenten dat ze niet kunnen of willen praten. Hij is een laagdrempelig oefenmaatje, waarbij je gewoon jezelf kunt zijn.

Doezel kan o.a. ingezet worden bij:

  • faalangst
  • weinig zelfvertrouwen
  • moeilijk contact kunnen maken
  • onrust en/of frustratiegedrag
  • grenzen aangeven
  • oefenen van lichaamstaal en communicatie

Het werken met Doezel is niet alleen veel leuker, maar het geleerde wordt ook meteen in praktijk gebracht. Een hond reageert op alles wat je doet én hoe je het doet. Kinderen kunnen spelenderwijs ander gedrag of lichaamstaal uitproberen. Ze kunnen kijken, voelen en ervaren hoe de hond reageert op hun gedrag.

Kortom: ‘Doezel stelt geen moeilijke vragen, hij is er gewoon voor jou…’

Het ontstaan van Doezel-therapie…

Enkele jaren geleden ben ik gestart met mijn praktijk voor Kinder- en Jeugdtherapie. De ervaring heeft me geleerd, dat kinderen en jongeren zoveel baat kunnen hebben als een hond bij de behandeling betrokken wordt. Op momenten, dat het in een consult even stil valt en dat een kind of jeugdige het antwoord niet voor handen heeft, kan het contact met een hond hier verandering in brengen.

Bentley en Fay, onze twee kleine Havanezers, zijn hier voor mij het voorbeeld van. Van nature is er al een band tussen mens en dier. Zeker jonge kinderen staan hier open voor en is dit al merkbaar bij de eerste kennismaking. Het hoge knuffelgehalte van Bentley en Fay, verricht iedere keer opnieuw een klein wonder. Door de aanraking, het knuffelen en aaien van de hond, wordt het kind uitgenodigd om contact te maken. Er gebeurt iets moois, het kind durft zich open te stellen en de spanning valt weg. Een therapiehond helpt voornamelijk door er simpelweg te zijn. Dit geldt overigens niet alleen voor kinderen, maar ook voor jongeren en volwassenen.

Bentley en Fay zet ik met name in bij Kindercoachtrajecten, omdat de spanningsboog van deze twee vrij kort is. Ze weten precies wanneer hun taak erop zit en geven dit duidelijk aan; kortom ‘tijd om dag te zeggen…’

Dit is voor mij de reden geweest om op zoek te gaan naar een hond met meer rust, een langere spanningsboog en het enthousiasme om te leren, ofwel een maatje voor in mijn praktijk. Na heel lang wachten is het dan zover, onze Australian Labradoodle pup is op 24 januari 2019 geboren. ‘Doezel’ is zijn naam, wat klein slaapje en rust betekent. Acht weken later mocht de kleine man mee naar huis, het avontuur kon beginnen…

Allereerst wennen aan elkaar, wennen aan de andere honden, met heel veel liefde en geduld benaderen en verzorgen, maar ook vanaf het eerste moment beginnen met ‘opvoeden’. Een Labradoodle staat erom bekend, dat hij super intelligent is en uitdaging nodig heeft. Dat kun je vanaf dag één op een positieve manier inzetten.

Doezel is leergierig, opgewekt, slim, nieuwsgierig, levenslustig, maar kan ook heel rustig en zeker charmant zijn. Doezel nodigt uit om contact te leggen en aan te raken en zo klein als hij nog is, zo overduidelijk zijn deze eigenschappen al aanwezig.

De eerste periode van training zal vooral in het teken staan van socialiseren en met zoveel mogelijk situaties kennismaken. Doezel zal eerst naar de ‘Puppy-academie’ gaan, vervolgens de nodige opleiding krijgen, aangevuld met training aan huis.

Dit traject zal zeker veel tijd en energie kosten, maar is van onschatbare waarde om hem een echte therapiehond te laten worden. Om hierin te kunnen slagen en ‘Doezel-therapie’ te kunnen ontwikkelen, zal Doezel regelmatig in de praktijk aanwezig zijn.

NB: Uiteraard wordt Doezel alleen ingezet voor therapie in overleg met ouders, kind of jeugdige én er geen sprake is van allergie.