Skip to main content

Doezel-therapie

Doezel is onze ‘praktijkpup’ en is opgeleid tot therapiehond. Vanaf het moment dat hij bij ons woont, heeft hij met de praktijk kennis mogen maken. Doezel leert nog elke dag en wordt hier met alle zorg, liefde en aandacht bij ondersteund.
Een jaar later is Oliver bij het team gekomen. Eerst met de bedoeling om Doezel te ondersteunen en hem de rust te gunnen die hij soms nodig heeft vanwege zijn heupklachten. Gaandeweg zijn we er achter gekomen, dat Doezel en Oliver twee totaal verschillende karakters en eigenschappen hebben. Doezel voelt heel goed aan of iemand hem nodig heeft, gewoon als steun. Oliver reageert sterk op stemming en zorgt er graag voor dat iedereen zich weer goed voelt. Hij komt nog net niet de tissues brengen, maar wel zijn speeltjes…

Wanneer kunnen Doezel en Oliver ingezet worden?

Door het contact met Doezel en Oliver en hun onvoorwaardelijke liefde, worden kinderen uitgenodigd om zich open te stellen op momenten dat ze niet kunnen of willen praten.
Ze zijn een laagdrempelig oefenmaatje, waarbij je gewoon jezelf kunt zijn.

Doezel en Oliver kunnen o.a. ingezet worden bij:

  • faalangst
  • weinig zelfvertrouwen
  • moeilijk contact kunnen maken
  • onrust en/of frustratiegedrag
  • grenzen aangeven
  • oefenen van lichaamstaal en communicatie

Het werken met Doezel en Oliver is niet alleen veel leuker, maar het geleerde wordt ook meteen in praktijk gebracht. Een hond reageert op alles wat je doet én hoe je het doet. Kinderen kunnen spelenderwijs ander gedrag of lichaamstaal uitproberen. Ze kunnen kijken, voelen en ervaren hoe de hond reageert op hun gedrag.

Kortom: ‘Doezel en Oliver stellen geen moeilijke vragen, ze zijn er gewoon voor jou…’

Het ontstaan van Doezel-therapie…

Tijdens alle ervaringen in mijn praktijk heb ik geleerd dat kinderen en jongeren zoveel baat kunnen hebben bij het betrekken van een hond bij de behandeling. Op momenten dat het in een gesprek even stilvalt en het kind het antwoord niet voor handen heeft, kan het contact met een hond hier verandering in brengen.

Van nature is er al een band tussen mens en dier. Zeker jonge kinderen staan hier open voor en is dit al merkbaar bij de eerste kennismaking. Het hoge knuffelgehalte van Doezel en Oliver verricht iedere keer opnieuw een klein wonder. Door de aanraking, het knuffelen en aaien van de hond, wordt het kind uitgenodigd om contact te maken. Er gebeurt iets moois, het kind durft zich open te stellen en de spanning valt weg. Een therapiehond helpt voornamelijk door er simpelweg te zijn. Dit geldt overigens niet alleen voor kinderen, maar ook voor jongeren en volwassenen.

Dit is voor mij de reden geweest om op zoek te gaan naar een hond met rust, een lange spanningsboog en het enthousiasme om te leren, ofwel een maatje voor in mijn praktijk.
Na heel lang wachten was het dan zover, onze Australian Labradoodle pup is op 24 januari 2019 geboren. ‘Doezel’ is zijn naam, wat klein slaapje en rust betekent. Acht weken later mocht de kleine man mee naar huis, het avontuur kon beginnen! Een Labradoodle staat erom bekend, dat hij heel intelligent is en uitdaging nodig heeft. Dat kun je vanaf dag één op een positieve manier inzetten. Later is Oliver, ook een Labradoodle, erbij gekomen om Doezel te ondersteunen.

Doezel en Oliver zijn leergierig, opgewekt, slim, nieuwsgierig, levenslustig, maar kunnen ook heel rustig en zeker charmant zijn. Ze nodigen uit om contact te leggen en aangeraakt te worden.

De eerste periode van training heeft vooral in het teken gestaan van socialiseren en met zoveel mogelijk situaties kennismaken. Doezel is eerst naar de ‘Puppy-academie’ gegaan, heeft vervolgens de nodige opleiding gekregen, aangevuld met training aan huis.
Dit traject heeft veel tijd en energie gekost, maar is van onschatbare waarde gebleken in de praktijk, waar hij al veel kinderen en jongeren tot steun is geweest.

Doezel en Oliver kunnen tijdens elk traject ingezet worden, zowel bij coaching of therapie, maar ook bij het overwinnen van angst voor honden.
Beide honden weten precies wanneer hun taak erop zit en geven dit duidelijk aan; kortom ‘tijd om dag te zeggen…’

NB: Uiteraard worden Doezel en Oliver alleen tijdens een traject ingezet in overleg met ouders, kind/jongere én er geen sprake is van allergie.