Skip to main content

Hooggevoeligheidsdeskundige

Hooggevoelig…

Ik ruik, ik voel, ik zie,
ik hoor, ik proef
ofwel ik leef, ik beleef…

Mensen komen op mijn pad
en gaan ook weer, maar
opvallend is dat de gelijkgestemden
blijven…

Woorden zijn niet nodig, een blik
naar elkaar is genoeg…
Spontaniteit, bepaalde humor
om met elkaar te delen,
we lachen samen, niet iedereen
begrijpt waarom…

De strijd die ik onbewust als
kind gestreden heb, vanuit mijn
hooggevoeligheid, mag ik in het
nú omzetten in ondersteuning
van kinderen, die ik zie knokken met het
onbekende, zoals ik dat ooit gevoeld heb.

Astrid

Hooggevoelig? En dan…

De periode in mijn leven van 4 tot 18 jaar is voor mij bepalend geweest voor hoe ik als klein meisje al de basis wist te leggen om met ‘mijn hooggevoeligheid’ om te gaan.

Als kind zijnde heb ik altijd al gevoeld dat ik een andere belevingswereld had dan mijn leeftijdgenoten; andere interesses, gevoeliger voor de wereld om me heen, een intensere beleving van sfeer, kleuren, muziek, woorden én de prikkels om me heen.
Ik was creatief op vele fronten; dat wat ik in mijn hoofd had moest eruit en kon ik omzetten tot iets nieuws, iets unieks. Van knutselen, handwerken, schilderen, tekenen, het maakte niet uit hoe, tot diep in de nacht ging ik door… Als het maar weer rustig werd in mijn hoofd, dan kon het lampje op mijn nachtkastje uit en kon ik nog net een paar uurtjes slaap pikken. Muziek die me raakte schreef ik uit tot bladmuziek. Ik leefde me uit bij de toneelclub op school en genoot vaak van de binnenpretjes die me door mijn scherpe waarneming werden ingegeven.

In de tijd dat ik opgroeide werd er nog niet zoveel gesproken over deze ‘intense beleving’ en werd al gauw gezegd ‘doe maar normaal…’
‘Waarom begrijpen jullie me niet? Zien jullie dan niet wat ik bedoel?’, dit zijn vragen die ik mezelf vaak heb gesteld, maar waarop ik als kind geen antwoord heb gekregen.
De behoefte en het gemis om dit te kunnen delen, leidde ertoe dat ik me best alleen en onbegrepen voelde, totdat ik ‘mijn uitlaatklep’ wist te vinden; ballet. Hierin kon ik alles kwijt, waar ik op dat moment nog geen woorden of betekenis aan kon geven. Tweemaal per week ging ik naar balletles en genoot ik van de vrijheid om op prachtige muziek, mijn gevoel naar buiten te laten komen, of het nu als wolkje, elfje of een stevige boom was.

In mijn praktijk werk ik met kinderen/jongeren tussen de vier en vijfentwintig jaar.
Ook hun ouders kunnen begeleiding krijgen ter ondersteuning van hun kind.

Het mooiste moment tijdens een kennismakingsgesprek, vind ik altijd het moment van ‘herkenning’; vaak zijn er geen woorden nodig, om te voelen dat we ‘soortgenoten’ zijn, als ik het zo mag noemen.
Eenzelfde vorm van humor, een binnenpretje, uit een gesprek andere dingen filteren dan wat doorsnee is, genieten van een mooie kleur, een reactie van een kind of van mijn therapiehond Doezel, die bij de begeleiding aanwezig is.
Vanuit eigen ervaring weet ik, dat (h)erkenning, het begrepen voelen, het jezelf mogen zijn én dit met een ander kunnen delen, van grote waarde is voor de ontwikkeling van je eigen persoonlijkheid.
Ik gun het elk kind, om al op jonge leeftijd hiermee aan de slag te gaan.
De pubertijd en de groei naar volwassenheid stelt je steeds opnieuw op de proef. Maar als er een basis is, die je als kind hebt opgebouwd, waar je altijd op kunt terugvallen door alleen al de gedachte eraan, is dat je basiskracht die jou door moeilijke momenten heen helpt.

Ik werk vanuit afstemming, veiligheid en vertrouwen, dat is de basis. Van daaruit kijken we samen naar hoe we ‘beren op de weg’ kunnen aanpakken en deze vanuit zelfvertrouwen kunnen laten verdwijnen.
Hooggevoeligheid heeft een aantal kenmerken en overeenkomsten, maar de beleving ervan is voor iedereen persoonlijk en dus anders.

Als je hooggevoeligheid niet als probleem ziet, maar kunt vertalen vanuit jouw talenten en kwaliteiten, dan kun je jouw leven hierop inrichten op een manier die bij jóu past.
Zo leer je ontdekken wat voor jóu belangrijk is, waar je op moet focussen, wat jou in je kracht zet en waar jij blij van wordt.

Wil jij leren hoe je met ‘jouw hooggevoeligheid’ kunt omgaan, dan kan ik je daarbij helpen.